Casinospel kan vara fantastiskt roligt och spännande, men det finns baksidor och det är när spelandet för nöje övergår i ett tvångsmässigt spelande. Det är mycket viktigt att sätta en budget som man också håller för sitt spelande. Man ska aldrig spela för mer än man har råd att förlora. Om man märker av att ens tankar börjar upptas mer och mer av spel och på ett negativt sätt kan det vara bra att ta ett steg tillbaka och fundera över varför och hur man spelar. Det finns olika typer av problemspelare, t.ex. de som fastnar i kickarna, de som flyktspelar, d.v.s. spelar för att dämpa negativa känslor, och de som jagar förluster.

Om man har börjat få tankar om att man måste vinna tillbaka pengar eller att en vinst kommer att lösa alla ens ekonomiska bekymmer kanske det är dags att gå igenom några punkter för spelmissbruk för att se om man är drabbad.

Spelberoende–en erkänd sjukdom

Cirka 200 000 svenskar lider av ett problematiskt spelmönster och spelberoende, även kallat hasardspelssyndrom finns idag inskrivet i DSM-5 som en erkänd psykiatrisk sjukdom och beroendesjukdom.  Signifikant för beroendet är att det upptar alltmer tid och pengar som man inte har. Man kan börja dra sig undan, bli frånvarande i sina relationer och missköta sitt jobb eller sina studier. Man kanske börjar ljuga och smyga för sina närmaste angående hur mycket man egentligen spelar. Man får svårt att förklara varför pengarna plötsligt inte räcker till och man börjar låna pengar för att finansiera sitt spelande. Man jagar förluster och ens tankar kretsar kring spel de flesta vakna timmarna på dygnet.

Det börjar krävas större summor för att uppnå samma kick som tidigare och man kanske t.o.m. spelar bort vinster som man inte skulle gjort tidigare. Man blir lättretlig och upplever plötsligt en abstinens som inträder när man inte har råd eller på annat sätt inte har tillgång till spel.

Kriterier för hasardspelssyndrom

Det finns olika kriterier att uppfylla för hasardspelssyndrom och om man uppfyller 4 eller fler av dessa bör man se över sitt spelande och söka hjälp hos exempelvis en spelberoendemottagning för att få bukt mednproblemen innan de tar över den mesta av ens kraft och tankar. Nedan listas de olika kriterierna för hasardspelssyndrom:

1. Man tänker allt oftare på spel

2. För att nå samma kick krävs större insatser

3. Har försökt begränsa eller sluta med spelandet men misslyckats

4. Får abstinens vid försök att sluta med spel

5. Flyktspelar för att dämpa jobbiga och negativa känslor

6. Jagar förluster, försöker ”vinna tillbaka” pengar

7. Ljuger för omgivningen om hur mycket pengar och tid som går åt till spel

8. Har misskött arbete, studier eller relationer p.g.a. spelandet

9. Litar på att andra ska hjälpa en med pengar när spelandet gjort avtryck på ekonomin

Om man bockat av färre än fyra punkter och känner att man har kontroll över sitt spelande är det bra. Då är det ett nöje precis som det ska vara. Om man har bockat i fyra eller fler bör man se över sitt spelande, prata med sina närmaste och kanske också söka hjälp hos en av de många mottagningar som kan hjälpa vid ett spelberoende. Om man inte känner sig redo kan man alltid, anonymt, få råd och stöd via stodlinjen.se. De går att nå via hemsida, chatt och telefon.